Bravis ziekenhuis zoekt dialoog met samenleving op

Op 31 oktober vindt in de aula van locatie Roosendaal voor de derde keer de Dag van de Maatschappelijke Verantwoording plaats. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst geven de Raad van Toezicht, Raad van Bestuur en Vereniging Medische Staf uitleg over gemaakte keuzes en toekomstplannen van Bravis ziekenhuis.

Op de Dag van de Maatschappelijke Verantwoording waren tal van genodigden aanwezig, zoals patiëntenverenigingen, Cliëntenraad, openbaar bestuur, zorgverzekeraars, banken, vrijwilligers en andere relaties. De vele vragen en suggesties die zij op hun beurt naar voren brachten, maakten de bijeenkomst tot een dialoog met de samenleving. De noodzaak daarvoor is overduidelijk, vindt Leon van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Raad van Toezicht: “In de wereld van nu moeten organisaties duidelijk zijn over waar ze voor staan en waar ze heen gaan. Recente voorbeelden geven aan dat burgers en politiek telkens weer overvallen worden door wat er in het maatschappelijk veld gebeurt. Wij willen met het gezicht naar de samenleving staan en zoeken daarom de dialoog op.”

Innovatie

Naast onderwerpen over verschuiving van zorg werd veel aandacht besteed aan innovatie. “Ook bij innovatie zie je dat we niet vanuit onze ivoren toren kunnen bedenken wat goed is voor de patiënt. Innoveren doen we daarom uitdrukkelijk samen met de patiënt. De suggesties en feedback die we bij de bijeenkomst en het hele jaar door ontvangen nemen we daarom zeer ter harte”, aldus bestuurslid Bianka Mennema.

Vanuit de praktijk

De bijeenkomst werd afgesloten met enkele innovatieve ontwikkelingen uit de praktijk: telemonitoring bij COPD, CPAP Therapie bij Obstructief Slaapapneu Syndroom en het bevalplan. Na afloop toog het gezelschap naar de DigiTuin, waar men kon kennismaken met nieuwe technologische snufjes.

Open vizier

Het aantal deelnemers aan de bijeenkomst groeit elk jaar. Bestuursvoorzitter Hans Ensing: “We krijgen terug dat het voorziet in een behoefte. We waren destijds het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit soort bijeenkomsten organiseert. We kunnen anderen van harte aanraden om met open vizier het gesprek aan te gaan.”