Zakkaartjes voortaan gebundeld in Zakkaartjes App

Verpleegkundigen raadplegen de zakkaartjes vanaf oktober op de smartphone via de Zakkaartjes App. Met de app zijn de belangrijkste medische protocollen en VIR’s altijd up-to-date en verdwijnt het papieren VAR-boekje.

De kaartjes die uit de uniformzakken van verpleegkundigen en artsen steken staan ook wel bekend als de VAR-boekjes. Voortaan kunnen verpleegkundigen en artsen deze zakkaartjes raadplegen via de smartphone-app Zakkaartjes. Met de app hebben zorgmedewerkers de belangrijkste medische protocollen en VIR’s altijd up-to-date. Het papieren VAR-boekje wordt niet meer uitgegeven.

Verbeterslag kwaliteit en patiëntveiligheid

Een zakkaartje legt in het kort een medisch protocol of werkinstructie uit. In de Zakkaartjes App worden deze kaartjes digitaal beheerd. Hierdoor zijn aanpassingen snel verwerkt en beschikken alle gebruikers over dezelfde, meest actuele informatie. De Zakkaartjes App zorgt hierdoor niet alleen voor gemak, maar ook voor verbeterde kwaliteit en patiëntveiligheid.

Enthousiaste eerste reacties

De afgelopen maanden is er een pilot gehouden om de Zakkaartjes App uit te proberen. Deze is goed bevallen, aldus OK-verpleegkundigen Tooke en Vera. Zij vertellen: “Voorheen kon je vaak niet snel het juiste kaartje vinden, omdat je met allerlei losse blaadjes werkte. Ook was de informatie soms verouderd. Dat is nu niet meer. Iedereen heeft tegelijkertijd het nieuwste kaartje direct in de app. Ook handig: je kan binnen de app een protocol of VIR opzoeken.”